Święta tuż, tuż

materiały do pracy zdalnej

opracowanie: Karolina Faszcza

16.12.2020 r. (środa)

opracowała: Karolina Faszcza

1. Zabawa ruchowa „Pieczemy pierniczki”. Dziecko naśladuje ruchy rodzica, zgodnie z podanym przepisem:
Bierzemy dużą miskę – skłon do przodu, gest obejmowania oboma rękami misy.
Wsypujemy cukier, wbijamy jajka i mieszamy – prawą ręką gest wsypywania cukru, klaśnięcie w dłonie rozdzielenie skorupki jajka, mieszanie obiema rękami, ruchy okrężne.
Dodajemy roztopione masło, wsypujemy mąkę i mieszamy – gest wlewania i wsypywania oraz mieszania.
Teraz wyrabiamy ciasto i wałkujemy – obiema rękami gest wyrabiania ciasta i wałkowania.
Wycinamy ciasteczka i wykładamy na blaszce – prawą ręką wycinamy kształty a następnie przekładamy do lewej ręki (blaszka).
Wkładamy pierniczki do piekarnika – naśladowanie wsuwania blachy i zamykania piekarnika.
Patrzymy przez szybkę jak rosną ciasteczka – pochylenie się do przodu z dłońmi zbliżonymi do czoła.
Wąchamy jak pięknie pachną – wciąganie powietrza przez nos.
I przełykamy ślinkę – połykanie śliny przy zamkniętych ustach.
Słychać dzwonek piekarnika „dryń” i już możemy wyciągnąć ciasteczka z pieca – naśladowanie otwierania piekarnika i wyciągania blachy.
Studzimy ciasteczka – dmuchanie.
Nareszcie możemy spróbować czy się udały – gest wkładania ciasteczka do buzi i naśladowanie jedzenia przy zamkniętych ustach.
Ciasteczka są pyszne więc zjadamy do ostatniego okruszka, oblizujemy wargi – dokładne oblizywanie wargi górnej i dolnej.
I uśmiechamy się zadowoleni pokazując ząbki – szeroki uśmiech.

2. ,,Pierniczki'' - karta pracy (załącznik)
Połącz w pary takie same pierniczki


3. Pieczenie i ozdabianie pierniczków - zadanie dla chętnych dzieci
Dziecko piecze z rodzicem pierniczki, a następnie je ozdabia.

SKŁADNIKI (OK. 30 SZTUK)
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
2 łyżki masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/4 szklanki ciepłego mleka

PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 - 12 minut, w zależności od grubości.
 

 



  Do pobrania: